Hutspop XL

Regen, wind en muziek het ging prima samen afgelopen zaterdag in Oosterwolde. Muziekliefhebbers konden op onverwachte plekken genieten van muziek. Winkelend publiek werden bij het doen van de weekend boodschappen verrast door een diversiteit aan muziekstijlen. De bands en solo artiesten gaven kleur en luister aan de druilerige zaterdagmiddag. Zippora , een jonge muzikante uit Leeuwarden, zat tussen de boeken bij de Bruna haar luister liedjes te spelen. Zuke, maakte een feestje tussen de brillen, de winkel was te klein want Zuke wist het publiek naar binnen te spelen bij optiek Oosterwolde. In Woonhuys de Vos was warm onthaal door de prachtige klanken van Serge Epskamp en Erwin van de Ven. Alien Vos; "Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, het is de eerste keer dat ik mee doe, maar het was fantastisch. Kippenvel momenten de muziek raakte mij maar ook mijn klanten. Dit wil ik wel vaker". Jong aanstormend talent in Witpeerd optiek, Marnix en Coen zongen onversterkt prachtige liedjes en tussen de brillen bleek de akoestiek erg goed. Als je voorbij de schoenwinkel liep van Sjouke hoorde je het rauwe geluid van Hanz Daniel, maar je moest toch even blijven staan om de teksten te kunnen volgen want die waren de moeite waard. Stond je te wachten bij de kassa in de Hema dan kon je genieten van 'Between Bands', een trio uit Wolvega /Heerenveen. Jarenlang maken zij al muziek. "Op feesten en parijen moet ik vaak up tempo nummers zingen, nu kon ik heerlijk tussen de rookworsten mijn luisternummers zingen"aldus Ellis, de angeres van in 'Between Bands'. Vorig jaar deden Marka en Jan ook mee en nu waren ze te horen en te zien bij de juwelier.

Joost Simons: "Vorig jaar hadden we een luit speler maar ook deze twee pasten zo goed in onze winkel, echt een succes".

Na de muziek in de winkels kon je aanschuiven bij het Hutspot Buffet in Hotel de Zon en dan door naar of de film of naar Scala of Stationsplein 2. "Het was goed om te zien dat mensen er een dagje uit van gemaakt hadden, eerste even eind van de middag muziek luisteren. Muzikanten en publiek stonden dicht op elkaar maar dat maakte het intiem en verrassend leuk. Dat vonden de muzikanten overigens ook. Daarna zag je het wat oudere publiek naar de film gaan en andere maakte zich op voor het avond programma"aldus Gerben But één van de vrijwilligers van Kunstwerf.

Bas van Domburg: "Spannend om te kijken of het ging werken het programmeren op twee plakken. We begonnen in Scala met Friends, een cover funk band wat erg goed klonk en al het nodige publiek mee nam. Daarna Creatief in Stationplein2, het publiek ging mee. We wilden een diversiteit aan muzieksoorten. Voor sommige was het even wennen het rappen maar het was gewoon goede entertainment".

Marnix en Coen die 's middags te horen waren tussen de brillen stonden nu op het podium met de gehele bezetting van de band 'Cashback'. De snaren van de gitaar werden er af gespeeld. Het was swingen met de covers van o.a. U2 . Het publiek kreeg wel wat het heen en weer dus beven steken in het Stationsplein 2, gelukkig was daar het optreden van "Multitude". Een coverband met nummers uit de top 100 die iedereen kent. Stationsplein 2 bleek te klein. Even schrikken was het van de "horibble twunts" met en gastoptreden van Creatief. De uit Haulerwijk, Waskemeer en Bakkeveen afkomstige metalband The Horrible Twunts deed eerder dit jaar mee als vertegenwoordiger van de vier noordelijke regio's aan de Metal Battle finale in Enschede. De Metal Battle is dé landelijke wedstrijd op metalgebied voor beginnende maar veelbelovende bands.

Bas van Domburg: "Echt goed, het kan misschien niet je muziekstijl zijn maar ze zijn technisch erg goed. Genoten heb ik van ze". Bas was verantwoordelijk voor de programmering en organisatie van HutspopXL samen met Staionsplein2 en Scala. Kunstwerf en Oosterwolde Promotion zorgde voor een financiële bijdrage en ondersteuning van de vrijwilligers die zich hebben ingezet om deze dag te organiseren. De avond werd afgesloten met 'The Nomen Band', de vrouwen wisten een goed stuk muziek neer te zetten. Bij het laatste nummer van The Nomen Band sprak een wat oudere dame, die per ongeluk tijdens het winkelen Hutspop XL ontdekte en bedacht even een kijkje te nemen bij het avondprogramma: "Wat zou het mooi zijn als de muziek nooit meer zou ophouden!".